19.05.2017

Hurra for helsekost

Vi skal ikke så langt tilbake i tid, før vi mennesker slapp unna en hel del dilemmaer. Ukeshandelen innebar å gå land og strand for en kartong melk og en pakke mel, for å så vandre hjem igjen. Vi hadde verken tid, mulighet eller lyst til å gjenta prosessen. Overmetthet og dissende lår var ikke før et problem for vanlig mann i gata. Matindustrien er ikke lengre slik den var. Vi har gått i fra det helt nødvendige, til nærmest overflod og fråtsing. Det lyser av lyst i øynene våre når vi trår inn på Kiwi, men snur fort i døra når vi ser skiltet  «Utsolgt for Cola». Leverandørene gir seg ikke, de fortsetter å spytte ut produkt etter produkt. Det kan virke som de alle har ett felles mål om å fange alle menneskers behov - under egne produkter. Er det slik vi vil ha det, eller har det rett og slett blitt for mye? 
La oss ta TINE meieri som et eksempel. Da de startet opp sent på 1800 - tallet solgte de melk, smør og ost - altså de logiske varene vi kan se for oss kommer i fra kua. Men ettersom årene gikk har sortimentet blitt endeløst. Med en produktliste som stadig er i endring, er det ikke lett å vite hva man skal velge. Melk er ikke lengre bare melk. Det finnes melk for deg som vil bli sterk, melk for deg som vil bli tynn, melk for barn, melk for katten din og selvfølgelig melk for deg som ikke liker melk. Men så er jo vi mennesker blitt kravstore og grådige, når vi i det hele tatt er blitt avhengige av å drikke morsmelk fra en annen type art. Mens på den andre siden blir vi kvalme av tanken på å drikke menneskeskapt brystmelk i voksen alder - om vi ser bort i fra Marianne Aulie da. 
Det er ikke bare oss forbrukere som er grådige, da leverandører skal mane på oss «nyttige» produkter for alt det er verdt. Nå i disse dager er trening i fokus (noe som forøvrig er bra), og produsentene lar ikke dette falle til siden. Butikkhyllene er proppet fulle med såkalte sukkerfrie, sunne og slankende produkter - slik at vi kan stappe i oss enda mer unødvendig mat med god samvittighet. Derav tjener leverandøren gull og grønne skoger, da produktene koster skjorta fordi de har fjernet sukker fra innholdsfortegnelsen. Propaganda på høyt nivå, vil nå jeg kalle det - mens jeg sitter her og ser bort på min «Tine iskaffe zero sugar» til 45 kroner, som står halvdrukket på kjøkkenbenken. Det er ikke bare melkeprodukter som er en versting på området. Jeg vil tørre å påstå at det gjelder de aller fleste varegrupper. Til og med om du skal unne deg en sjokolade på lørdagen, har du et hav av valgmuligheter foran deg. Alt fra billige sukkerbomber, til svindyre sukker og fettfrie godsaker. Så nå kan vi endelig poste stolte innlegg på sosiale medier med sjokoladebart og tynne mager - #syktgod #sukkerfri #jeglover.


VG publiserte en statistikk i 2015, om overvekt i USA «72 millioner amerikanere har ekstrem fedme». Det sies at alt er så stort i USA - menyer, byer, og tydeligvis menneskene også. Amerikanerne ser det som en seier når de vinner spisekonkurransene de deltar i, mens kroppen demmes skriker som en motsatt Torbjørn Egner karakter innvendig - «Ikke gjør som industrien sier, Jens!». For meg er det helt uforståelig at noen i det hele tatt kan klare å spise på seg ekstrem fedme, samtidig som andre må tigge, rote i andres avfall eller selge sin egen kropp for å brødfø seg selv. Her i Norge sitter vi på fredagskvelden og koser oss med «The Biggest Looser» på fjernsynet med potetgull og cola i nær omkrets. Når Jane Doe spyr etter ti minutter på tredemølla, fniser vi litt ekstra og fyller opp ett nytt glass med sukker. Vi nordmenn er ikke bedre, ifølge vår helseminister. «Over halvparten av oss er overvektige» sa han i et intervju til NRK. Mens vi propper oss fulle av kanelboller og brus, sulter 795 millioner andre mennesker i verden. Dette kommer selvfølgelig ikke uten dårlig samvittighet, for nå røyk nok sommerkroppen 2017. 


På den andre siden, trenger vi jo egentlig ikke mat i dag. I følge andre type industrier, holder det nemlig med en pille for å få i seg alt av næring. Det finnes piller for overvekt, piller for undervekt, piller for huden, og et hav av andre piller for deg som er lettlurt. Det er klart at det er unødvendig å bruke tid på trening og kosthold, når man like godt kan kjøpe seg drømmekroppen på boks av dama på helsekosten! Det er rart at damene som jobber på helsekostbutikker ikke er plettfrie. Tvert motsatt vil jeg si. Spiser de ikke sine egne produkter? Beklager å måtte fortelle deg det, du som nettopp brukte kr 500,- på «Coffee slender» og «Noka diett» - det funker ikke sånn. Du har akkurat sløst bort pengene dine. En annen aktør jeg vil trekke frem er «Forever living», bedriften som sverger til aloe vera. De forguder den flotte planten, som en grønn gud i en ny type religion. I deres øyne kunne legene sagt opp jobben sin, og befolkningen trenger bare kjøpe seg en blender og «C9» for å overleve. De reklamerer med overskrifter som «inneholder 99% aloe vera! Kun 199kr.» - I mens IKEA selger en evigvarende plante til kr 29,-! Føler du deg lurt enda? Det er ikke rart at vi vanlige mennesker fort kan bli lurt, når alle bedrifter fronter sine egne produkter på en perfekt måte. Til syvende og sist vil du ende opp blakk, snurt og like tjukk.
Nå skal jeg fortelle deg en hemmelighet, for det er nemlig bare en ting som funker - du må forbrenne mer enn du spiser! Ja, det er helt sant! Så du som sitter hjemme i sofaen og stapper i deg de såkalte mirakelproduktene; kom deg ut av revehiet, og dropp alt av slankesjokolade, piller og unødvendig inntak! Det er klart at viljestyrken din spiller inn, så om du absolutt skal kjøpe deg starthjelp; invester i noe effektivt. Hva med hypnose? Eller?

Eva Malene Hartveit
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Eva

Eva

25, Bamble

Kategorier

Arkiv

hits